Λευκωσία: Τη θέση ότι στο Κυπριακό «πολλά αλλάζουν -κι όχι μόνο λόγω της ανακάλυψης φυσικού αερίο - τα οποία υπαγορεύουν να αλλάξουμε την προσέγγιση μας σε σχέση με το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης λύσης», διατυπώνει, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής. Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξή του στον «Φ» δηλώνει πως, «ενόψει διαπραγματεύσεων, απαιτείται, κατεπειγόντως, συνολική αναθεώρηση των πεπαλαιωμένων θέσεών μας, τόσο επί της ουσίας του Κυπριακού, όσο και επί της ακολουθουμένης διαδικασίας».

Άκρως ενδιαφέρουσες οι σκέψεις του για το Κυπριακό, δεδομένου ότι υπήρξε βασικός παίκτης στη διαδικασία στην πενταετία 2003-2008, δίπλα στον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, αλλά και νωρίτερα ως Διευθυντής Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι οι απόψεις του δεν είναι κατ' ανάγκη απόψεις του Υπουργείου του αλλά προσωπικές σκέψεις του.

Συγκεκριμένα, για τη διαδικασία των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει: «Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι σοφό να πορευόμαστε ευλαβικά την πεπατημένη οδό και να μην αναζητούμε και άλλες μεθόδους και διαδικασίες για λύση του προβλήματός μας». Υποστηρίζει μάλιστα πως μόνο με τον διακοινοτικό διάλογο, δεν μπορεί να υπάρξει λύση, αλλά θα διαιωνίζεται η παρούσα κατάσταση.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο και τις στρατηγικές συνεργασίες που θα πρέπει να κάνει η χώρα μας, ο κ. Τζιωνής αναφέρει ότι ήδη έγινε μια αρχή προς τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών. «Η Κύπρος άρχισε, πιστεύω, να διαδραματίζει σημαντικό

περιφερειακό ρόλο στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αξιοποιώντας τη νέα γεωπολιτική της θέση, η οποία έχει προκύψει κυρίως ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και  της λεγόμενης αραβικής άνοιξης», δηλώνει.
Η Κύπρος, συνεχίζει, αναπτύσσει ήδη μια στρατηγική που έχει άξονα της τη νέα γεωπολιτική της θέση και κέντρο τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου.

Τονίζει πως «σημασία έχει να συνειδητοποιήσουμε τη νέα πραγματικότητα και να συμπεριφερθούμε "νούσιμα". Η Κυπριακή Δημοκρατία  βρίσκεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις διεθνείς ειδήσεις, όχι για κάτι δυσάρεστο -το κυπριακό πρόβλημα- αλλά για κάτι ευχάριστο και ελπιδοφόρο, τους υδρογονάνθρακες. Να αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτή τη νέα κατάσταση που τη συνθέτουν τεράστια συμφέροντα τα οποία, επιτέλους, μπορούν να λειτουργήσουν και υπέρ μας».
Υποστηρίζει πως οι συζητήσεις Κύπρου και Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, μπορεί να αποτελέσει έναν άξονα που θα λειτουργήσει υπέρ της σταθερότητας στην περιοχή αλλά και υπέρ των ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Σεχτικά με την Τουρκία και τις απειλες που έχει εκτοξεύσει, ειδικά μετά την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Τζιωνής αναφέρει πως μπορεί το φυσικό αέριο να αύξησε τις ηγεμονικές επιδιώξεις της Άγκυρας, ωστόσο, είναι ξεκάθαρος: «Καμιά από τις γειτονικές μας χώρες δεν θα ήθελε να δει την Κύπρο, τις θάλασσες και τον πλούτο της, να τίθενται διά της λύσεως, δηλαδή διά διεθνών συνθηκών, υπό την στρατηγική επιρροή και έλεγχο της Τουρκίας. Σε όλες συμφέρει, η Κύπρος να είναι μια πραγματικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα η οποία να μην τελεί υπό την στρατηγική ομηρία της Τουρκίας ή άλλου κράτους. Συνεπώς ας μη φοβόμαστε τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Τόλμη και σύνεση χρειαζόμαστε».
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος